Poisťovne malým a stredným nemocniciam od nového roka nenavýšia prostriedky

16.12.2011 Celý región

Bratislava 16. decembra (TASR) – Zdravotné poisťovne negarantujú malým a stredným nemocniciam od nového roka žiadne navýšenie prostriedkov. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. ANS dnes rokovala so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a poisťovňami Dôvera a Union.

„V prípade, že nedôjde k urýchlenému riešeniu problému, tak je vysoko pravdepodobné, že systém skolabuje už v marci alebo takmer s istotou v júni,“ zdôraznil Petko. „Vnímam to tak, že by sme mali byť oblečení v čiernom. Dva mesiace smutného príbehu slovenského zdravotníctva v tomto období sa končia tragédiou. A ja si myslím, že niet víťazov a porazený bude pacient,“ dodal. ANS požiada ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby uvoľnil rezervu 50 miliónov eur, aby sa preklenulo obdobie prvých troch, štyroch mesiacov, kým politici nájdu riešenie.

Len zvýšené platy lekárov budú pre malé a stredné nemocnice od nového roka podľa Petka predstavovať asi 70 percent nákladov. Ak nemocnice zaplatia odvody, budú dodržiavať Zákonník práce v zmysle uzavretého Memoranda, nebudú mať prostriedky na nákup liekov, špeciálneho zdravotného materiálu a budú mať problém zaplatiť aj energie. „Už dnes vidíme, že niektoré významné spoločnosti, ktoré dodávajú elektrinu a plyn, vzhľadom na to, aká je situácia v lôžkových nemocniciach nestabilná, žiadajú dva až tri mesiace platbu dopredu, aby dodali elektrinu a plyn.“ Ako príklad zlej situácie uviedol nemocnicu v Ilave, kde podľa prezidenta ANS farmaceutické distribučné spoločnosti odmietli dodať základné lieky.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vo svojom stanovisku uviedla, že bude pokračovať v rokovaniach s ANS, jej predstavitelia o ďalšom dátume stretnutia nevedeli. „VšZP v súčasnosti analyzuje možnosti, ako v súlade so schváleným rozpočtom a disponibilnými zdrojmi prerozdelí finančné zdroje v roku 2012 pre jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Prvým krokom bola podľa nej dohoda VšZP s ANS, na základe ktorej VšZP navrhla zvýšiť platby pre všeobecné nemocnice s účinnosťou od 1. decembra 2011. „Problematiku ďalšieho financovania nemocníc nemožno zúžiť len na otázku navýšenia platieb zo strany zdravotných poisťovní. Je nevyhnutné, aby aj samotné nemocnice zefektívnili svoju činnosť,“ doplnila Balážová.

Súkromná poisťovňa Dôvera reagovala, že vníma riziká, o ktorých hovorí asociácia v súvislosti so zvýšením platov lekárov. Na základe štátneho rozpočtu a makroekonomických prognóz však poisťovňa predpokladá stagnáciu zdrojov, čo určuje aj možnosti a mantinely do ďalších rokovaní. „Nie je zodpovedné prisľúbiť nemocniciam vyššie platby, ak na ne nie je priestor. Zmluvy máme platné do apríla 2012, v prípade viacerých nemocníc aj do júla 2012, k 1. 1. 2012 ich neplánujeme upravovať,“ povedala Zuzana Horníková z Dôvery.

O výsledkoch dnešných rokovaní chce asociácia informovať ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, prezidenta Ivana Gašparoviča, predsedníčku vlády Ivetu Radičovú a Národnú radu SR.
 

Vyberte región